Софіївська громада

Миколаївська область, Баштанський район

Знахідка покоївки Дуні

Дата: 30.01.2019 21:13
Кількість переглядів: 664

РЛП "Приїнгульський"

 

Фото без описуЗа розповідями краєзнавця Чорної Галини Петрівни, в Софіївці проживала молода дівчина на ім’я Дуня, що працювала служницею у будинку Тропіних. Одного разу, коли господарі були у від’їзді, під час прибирання Дуня відчула під скатертиною якісь папери. Потай вона забрала їх, і понесла додому, щоб хтось прочитав їх (а вона була неписьменною). Ось приблизний зміст листа, що дійшов до нас за переказами:

  • Папаша! Времена настают сейчас трудные. Чернь ведет себя очень активно! Не жалейте продуктов для пропитания работников, рассчитывайтесь с ними по справедливости: могут и петуха красного пустить! (мається на увазі підпал). И, самое главное, начинайте продавать всё, что можно – сельскохозяйственные орудия, скот, подводы. Деньги держите в тайне, но под рукой, на всякий случай. А то настанет время, придут и отберут всё даром…

Тут треба сказати, що автор листа, за переказами, служив військовим у Петрограді, ледь не в самому царському палаці, в гвардії.

І дійсно, після цього господарі, як і їхні брати, почали спродувати своє майно, збіжжя, а в кінці 1916 року виїхали з маєтку.

Які висновки можна зробити, аналізуючи цей епізод з життя Тропіних?

  1. Лист цей напевне існував, оскільки україномовна Галина Петрівна (як і її попередники) передавала зміст листа російською мовою – а це велика вірогідність достовірності, точності переказу, будь то лист, оповідання, казка, головне – дослівний переказ будь-якою мовою – за дослідженнями вчених, що вивчають усні перекази – етнографів,  (а вихідці з Вологодчини Тропіни, жителі Херсона, були росіянами)
  2. Саме соціально-економічне становище 1916 року дає підставу говорити про велику ймовірність існування такого листа.

Лист цей, ймовірно, був адресований Сергію Степановичу, брату Олександра Степановича, що володів землями у хуторі Новотягіновському, що на Херсонщині. Він був професійним військовим, дослужився до ротмістра (тепер майор), закінчив Єлісавєтградське кавалерійське училище. Напевне й діти його також обрали військову кар’єру.

 

 

В.Генчев, співробітник наукового відділу РЛП "Приїнгульський"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь