Софіївська громада

Миколаївська область, Баштанський район

Софіївські змії

Дата: 12.08.2020 10:00
Кількість переглядів: 759

РЛП "Приїнгульський"

 

Софіївські змії

Фото без опису

29.06 -1.07 на теріторії регіонального ландшафтного парку «Приїнгульській» було проведено значну археологічну роботу з уточнення розташування та додаткового дослідження  деяких археологічних пам’яток. В ній, за сприяння директора парка Куценко С.В. прийняли участь археологи з Миколаєва Нікітін В.І. та Лазоренко Ю.Г. за активної участі співробітника наукового відділу парка В. Генчева. Слід зазначити, що Нікітін В.І. приймав активну участь у археологічному дослідженні Новобузького району ще з середини шістдесятих років минулого століття. В його доробку робота в складі експедиції Шапошнікової О.Г., про яку вже йшлось а сторінках газети «Вперед» та на сайті парка (відкриття декількох первісних стоянок на р. Сагайдак, розкопки кургану біля с.Кам’яне, знахідки якого стали експонатами районного музею).

Першого дня було уточнено місцезнаходження на місцевості деяких пам’яток на річці Сагайдак. На жаль, частина з них внаслідок утворення Софіївського водосховища та підняття рівня води опинилась під водою.

Наступного дня було завершено дослідження об’єкта під назвою «Софіївський Змій», як його називали місцеві жителі (це, власне й було основним завданням). Ще минулого року ці ж дослідники довели, що йдеться не про одного «змія», а про чотирьох – двох великих, загальною довжиною 18,5м, з отвором між ними, та двох малих по одному метру завдовжки. Причому на контурах малих змій також знаходяться отвори, які дослідники інтерпретують як отвори для збирання жертовної крові. Відповідне повідомлення було здійснене на ХІ Миколаївській обласній краєзнавчій конференції. Тепер було розчищено від завалів, що виникли внаслідок господарської діяльності гранітного кар’єра всю територію пам’ятки. Велику допомогу дослідникам надали в вирішенні цього завдання вчитель історії Софіївської школи Едуард Лопатко та його друзі.

Даний об’єкт – унікальний в світовій практиці. За твердженням доктора історичних наук, В.Г.Лазоренка, фахівця в даній галузі, аналога горизонтального розташування таких петрогліфів (малюнків на камені) не зафіксовано. Попереду робота з його наукового опису, занесення в державний реєстр пам’яток археології  (процес розпочато) та роботи з упорядкування території довкола з метою недопущення повторного засипання пам’ятки землею.

Так на території нашого парку остаточно з’явився ще один туристичний об’єкт – Софіївські змії. Саме так – в множині.

 

В.Генчев, співробітник наукового відділу РЛП "Приїнгульський"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь