Софіївська громада

Миколаївська область, Баштанський район

Перша медична допомога при утопленні

Дата: 02.08.2021 14:20
Кількість переглядів: 2877

Якщо постраждалий не подає ознак життя, це ще не означає, що все вже безнадійно. Доти, поки є хоч найменший шанс зберегти життя людині, треба проводити заходи щодо її рятування.

 

Рот і ніс потерпілого можуть бути забиті мулом або піском, їх треба негайно прочистити (пальцями, повернувши голову людині набік). Потім покладіть її животом на своє коліно (голова має знаходитись нижче тулуба) і, сильно натиснувши, виплесніть воду із шлунка і дихальних шляхів. Після цього треба покласти постраждалого на спину, розстебнути, якщо є, одяг (пояс і верхні ґудзики) й почати робити штучне дихання.

Станьте на коліна зліва, максимально відкиньте назад голову потерпілого (це дуже важливо!) і, відтягнувши щелепу вниз, розтуліть йому рот.

-  Зробіть глибокий вдих, прикладіть свої губи до його губів (рекомендується через хустинку або марлю) і з силою вдихніть у нього повітря. Ніздрі постраждалого при цьому слід затиснути рукою. Видих відбувається самостійно.

 

- Якщо в людини не б’ється серце, штучне дихання треба поєднати з непрямим масажем серця. Для цього одну долоню покладіть упоперек нижньої частини грудної клітки (але не на ребра!), другу долоню-поверх першої навхрест. Натисніть на грудну клітку так, щоб вона прогнулася на 3-5 см, і відпустіть. Прогинати потрібно сильно, поштовхом, використовуючи вагу свого тіла. Через кожне вдихання повітря робіть 4-5 ритмічних натискувань. Добре, якщо допомогу надають двоє. Тоді один робить штучне дихання, другий за ним -масаж серця.

 

Не призупиняйте ці процедури до прибуття «швидкої допомоги»: завдяки вашим діям організм ще може жити.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь