Софіївська громада

Миколаївська область, Баштанський район

ПРОГНОЗ фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту сільськогосподарських культур у господарствах Миколаївської області на серпень 2021 року

Дата: 05.08.2021 11:06
Кількість переглядів: 3489

Миколаїв 2021

У липні спостерігалася нестійка погода, в окремі дні протягом місяця спостерігалися грозові дощі різної інтенсивності.

За даними Миколаївського обласного центру з гідрометеорології середня місячна температура повітря становила 24,4-25,6?С, що на 1-2°С вище норми. Максимальна температура повітря в окремі найтепліші дні місяця підвищувалася до 36°С, мінімальна знижувалася до 12°С.

Опади різної інтенсивності з грозами спостерігалися впродовж 2-9 днів. Середня їх кількість на більшій частині території області становила 79-116% норми (37-65 мм), а в Миколаєві, Очакові та в Снігурівці 169-231% норми (64-92 мм).

Фітосанітарний стан сільськогосподарських культур в серпні визначатимуть насамперед погодні умови та вчасність проведення захисних заходів. На просапних культурах посиленої уваги вимагатиме стебловий метелики, листогризучі совки, осередково лучний метелик, подекуди саранові, на виноградниках – хвороби, на овочевих культурах – комплекс шкідливих організмів.   

 

ЗЕРНОВІ КУЛЬТУРИ ТА БАГАТОРІЧНІ ТРАВИ

В ІІІ декаді серпня очікується вихід з літньої діапаузи хлібного туруна                                     (мала хлібна жужелиця), шкідник заселятиме падалицю зернових культур. З появою сходів жужелиця мігруватиме на них, де проходитиме яйцекладка та відбуватиметься відродження личинок.

Першочерговим заходом для обмеження чисельності шкідника є дотримання сівозміни, що обмежує проведення посіву озимих зернових по колосовому попереднику. Для захисту сходів проти личинок жужелиці та інших шкідників необхідним заходом є протруювання насіння інсектицидними протруювачами.

Протягом серпня на падалиці та дикоростучих злаках розвиватимуться злакові мухи, цикадки, які згодом мігруватимуть у ранні посіви озимини, які пошкоджуватимуть до настання постійних холодів.

Наявність інфекції в грунті та насінні вимагає проведення фітоекспертизи посівного матеріалу для визначення видового складу збудника та вибору ефективного протруйника з відповідним спектром токсичної дії.

На посівах кукурудзи в липні спостерігалася шкодочинність злакових попелиць, стеблового кукурудзяного метелика, бавовникової совки. В серпні продовжуватиметься їх розвиток, очікується наростання рівня шкідливості. Рослини, насамперед пошкоджені комахами, уражуватимуться сажками, гельмінтоспоріозами, фузаріозом, інтенсивність хвороб зростатиме за наявності вологи. Проти гусениць кукурудзяного метелика та совок, посіви обприскують дозволеними до використання препаратами препаратами.  

На посівах багаторічних трав будуть продовжувати розвиток довгоносики, насіннєїди, клопи, попелиці, товстоніжки, гусінь листогризучих совок та інші шкідники. За сприятливих погодних умов рослини хворітимуть передусім на буру плямистість, в меншій мірі на інші хвороби. Проти шкідників проводять обприскування посівів дозволеними до використання препаратами.  

 

ТЕХНІЧНІ  КУЛЬТУРИ

На соняшнику триватиме розвиток листогризучих совок, соняшникової вогнівки, осередково можлива шкодочинність лучного метелика. Наростатиме чисельність і шкодочинності попелиць, цикадок. Погодні умови сприяють подальшому розвитку альтернаріозу, фомозу, які мали поширення в липні, гнилей та інших хвороб. На посівах сої триватиме розвиток кліщів, попелиць, совок, акацієвої вогнівки та плодожерки. Захисні заходи проводять дозволеними до використання інсектицидами за перевищення економічного порогу шкодочинності – далі ЕПШ: акацієва вогнівка – 1-2 гусениці, листогризучі совки 1-3 гусениці  на кв. м, павутинній кліщ – 10% заселених рослин.

 

ОВОЧЕВІ КУЛЬТУРИ

На пасльонових культурах продовжиться шкодочинність колорадського жука, карадрини, городньої та інших видів совок. За сприятливих погодних умов рослини уражуватимуться фітофторозом, септоріозом, макроспоріозом, верхівковою гниллю. Оздоровлення культур здійснюється з урахуванням «строків очікування» дозволеними до використання відповідними засобами захисту рослин.

Капуста заселятиметься передусім хрестоцвітними блішками, попелицями, молями, совками, біланами. За випадання опадів та помірної температури проявляться бактеріози, переноспороз, фомоз, інші види хвороб. За наявності гусениць совок, біланів 5 екз./м2 при 5% і більше заселених рослин, за наявності на 10% рослин гусениць молей, посіви захищають дозволеними до використання інсектицидами.

Гарбузові культури скрізь пошкоджуватимуться трипсами, попелицями, кліщами, уражуватимуться бактеріозом, пероноспорозом, борошнистою росою. Чисельність сисних комах обмежують проведенням захисних обробок дозволеними до використання препаратами інсектицидної дії.

 

ПЛОДОВІ КУЛЬТУРИ ТА ВИНОГРАДНИКИ

В садах продовжить розвиток друге покоління яблуневої плодожерки. Тепла з помірними опадами погода сприятиме подальшому розвитку попелиць, медяниць, кліщів, щитівок і несправжньощитівок. Плодові насадження зерняткових уражуватимуться паршою, борошнистою росою, плодовою гниллю, кісточкові – хворітимуть на кокомікоз, клястероспоріоз.

Зимові сорти яблук і груш захищають від комплексу шкідників і хвороб не раніше втрати токсичності пестицидів попереднього обприскуванням дозволеними препаратами.

На виноградниках продовжиться розвиток гронової листокрутки, кліщів. За сприятливих погодних умов виноградники уражуватимуться хворобами, особливо оїдіумом та мілдью. Від хвороб проводять обробки дозволеними фунгіцидами з урахуванням «строків очікування», проти кліщів (за наявності 5-8 екз./листок) та гусені гронової листокрутки застосовують відповідні препарати інсектицидної групи.

 

БАГАТОЇДНІ ШКІДНИКИ

Проходитиме літ та яйцекладка підгризаючих і листогризучих совок. За теплої вологої погоди можливе формування і реалізація підвищеної  плодючості самок та виникнення осередків шкідника з високою чисельністю.

За сприятливих погодних умов можливе виникнення осередків підвищеної чисельності гусениць лучного метелика, основна загроза виникатиме на посівах кукурудзи, соняшнику, овочевих культурах.

На посівах кукурудзи, сорго, проса триватиме розвиток стеблового кукурудзяного метелика. Пошкодження шкідником сприяють зростанню ураженості кукурудзи фузаріозом, за якого погіршуються посівні та харчові якості зерна. Хімічні обробки проти фітофага проводять за наявності 6-8% рослин з гусеницями. Обприскування найбільш ефективне проти гусениць молодших віків, які живляться відкрито на рослині. Серед агротехнічних прийомів застосовують розпушування міжрядь в період вегетації, знищення бур’янів і квітучих нектароносів.

         Хімічні обробки проти лучного метелика проводять за перевищення економічних порогів шкодочинності: соняшник – 8-10 екз./м2 у фазі 4-6 листків, 20 – формування корзинок,  цвітіння; овочеві культури 8-10 екз./м2; кукурудза –  15-20 екз./м2.

Саранові завершуватимуть перехід в дорослу стадію, паруватимуться та відкладатимуть яйця. В пошуках кормових стацій шкідник мігруватиме на посіви сільськогосподарських культур, передусім просапних, де можливе виникнення осередків з підвищеною чисельністю. Захисні заходи проти саранових проводять за ЕПШ – стадні види 2-5 екз./м2, нестадні – 10-15 екз./м2.

При проведенні захисних обробок використовуються пестициди згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», з дотриманням регламентів їх застосування.

Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь