Софіївська громада

Миколаївська область, Баштанський район

Інформуємо, що при проведені обстежень посівів ріпаку виявлено заселення та сильне пошкодження рослин слимаками (слимак вологий або польовий).

Дата: 24.09.2021 13:56
Кількість переглядів: 3064

Зовнішній вигляд

Слимак польовий має забарвлення вiд бiлуватого до коричневого. Тiло в нього завдовжки вiд 4 до 6 сантиметрiв. У слимакiв є тiльки одна щелепа, а зуби на язику. Їх налiчується кiлька тисяч, i працюють вони як тертка.  Яйця польових слимаків округлі, прозорі, досить пружні, діаметром 2-2,5 мм.

Розвиток

Восени, до настання заморозків, відкладають яйця купками по 15-30 штук біля коренів рослин, під грудочками землі, переважно на посівах озимих. Кожна особина відкладає 200-400 яєць за 8-10 кладок. Дорослі слимаки пізно восени гинуть, зимують яйця. Навесні відроджуються молоді слимаки. Спочатку вони дуже дрібні, у липні досягають довжини 20-60 мм; через два місяці після виходу з яєць стають статевозрілими.

Підвищена вологість повітря й ґрунту сприяє їх розвитку і масовому розмноженню.

Шкідливість

Вдень ховаються в щілинах ґрунту, а вночі виповзають зі сховищ і живляться рослинами. Вигризають отвори в листках, пошкоджують також плоди огірків і томатів. В теплиці слимаки потрапляють з ґрунтом, а також з бур’янів, що ростуть біля теплиць.

На посівах озимих знищують зерна, що проростають, і сходи. Більше всього слимаки шкодять польовим культурам у зволожених зонах країни.

Засоби захисту

Регулярне скошування рослинності в сирих місцях поблизу теплиць з обов’язковим видаленням скошених рослин, щоб вони не були сховищем для слимаків. Обприскування ґрунту після скошування трави. Для знищення слимаків на посівах озимих у період появи сходів - початку кущіння розсівають суперфосфат (300 кг/га), або гранульований метальдегід (30-40 кг/га), або застосовують обпилювання свіжогашеним вапном (200 кг/га). Роботи проводять вночі або рано-вранці.

У деяких випадках добрі результати дає обприскування аміачною водою 0,5% концентрації. Слимаки при цьому гинуть, а рослини просто отримують додаткове позакореневе підживлення азотом.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь