Софіївська громада

Миколаївська область, Баштанський район

Ви запитували – ми відповідаємо

Дата: 28.09.2022 10:37
Кількість переглядів: 613

Ви запитували – ми відповідаємо

 

Запитання: У травні 2022 року мені виповнилось 54 роки, працюю охоронцем, але в 1999-2009 роках працював газозварником на будівництві до цього навчався в ПТУ за цією ж спеціальністю, служив в армії. Планую звернутися за призначенням пільгової пенсії. Чи матиму я право на таку пенсію і скільки мені потрібно стажу?

Відповідь: Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» право на пенсію за віком на пільгових умовах незалежно від місця останньої роботи мають особи, які працювали на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Списком № 2 виробництв, цехів, професій і посад, робота в яких дає право на пенсію на пільгових умовах, передбачено професію газозварника.

Згідно зі статтею 114 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсія за Списком № 2 призначається чоловікам після досягнення віку 55 років та при наявності необхідного страхового стажу. Для призначення пільгової пенсії чоловіку, якому 55 років виповниться у 2023 році, потрібно не менше 30 років страхового стажу, з яких не менше
 12 років 6 місяців – на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2.

Щодо обчислення Вашого пільгового стажу, то крім безпосередньо
 10 років шкідливої роботи до пільгового стажу може бути зараховано також період навчання в професійно-технічному училищі за спеціальністю, якщо Ви працевлаштувалися за набутою пільговою професією впродовж трьох місяців після закінчення навчання та період проходження військової служби, навіть якщо вона переривала навчання.

 

У підсумку тривалість Вашого пільгового стажу, може перевищити необхідні для призначення пільгової пенсії 12 років 6 місяців стажу.

Тож за призначенням пільгової пенсії за Списком № 2 Ви можете звернутись у 2023 році, але не раніше ніж за місяць до досягнення 55 річного віку.

Важливо: Пільговий стаж підтверджується довідкою, виданою підприємством за місцем роботи. Стаж, набутий після 21.08.1992, враховується за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці. Для цього надається копія наказу підприємства про затвердження результатів атестації робочих місць, проведених на підставі оцінки умов праці.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь