Софіївська громада

Миколаївська область, Баштанський район

ОБЕРЕЖНО, КЛІЩІ!

Дата: 05.05.2023 09:14
Кількість переглядів: 994

ОБЕРЕЖНО, КЛІЩІ!

Весна – це не лише повернення тепла, але й активність кліщів, які можуть стати причиною проблем зі здоров’ям. Сезон кліщів розпочато: піки активності щороку припадають на квітень-травень та серпень-вересень. 

Кілька основних порад, якщо ви зібралися на прогулянку:

- Обирайте одяг світлого кольору. На такому одязі буде легше помітити кліща. Для кращого захисту тканина повинна бути гладкою, щоб кліщ не міг зачепитись за неї.

- Штани краще заправляти в шкарпетки, щоб унеможливити проникнення кліща.

- Рукава повинні щільно прилягати до шкіри рук. По можливості захистити голову хустинкою, капюшоном.

- Якщо робите зупинку у лісі, то краще обирати місця під соснами, де нема трави та опалого листя.

- Використовуйте для захисту від комах спеціальні засоби, найчастіше це – аерозолі, які відлякують кліщів. Використовуйте їх перед прогулянкою. Зверніть увагу на тривалість дії засобу. За необхідності – скористайтеся повторно, якщо мине час дії, як вказано в інструкції.

- Необхідно проводити самоогляд та огляд товаришів перебуваючи на природі.

- Особливу увагу слід приділити огляду шкіри на таких ділянках: шкіра голови, вушні раковини, підпашки, пахова область, підколінні ямки.

- Ще одним методом профілактики є вакцинація. Щеплення слід робити за кілька місяців до початку весняно-літнього сезону. Для тих, хто не встиг зазделегідь потурбуватись про це, необхідно зазначити, що існує екстрена вакцинація, проте ефект від неї настає приблизно через півтора місяці.

   Потрапляючи на поверхню шкіри, кліщ не відразу кусає людину. Він довго шукає підходяще місце, вибирає ділянку, де найтонша шкіра. Це може бути пахова область, зона пахв, шия, живіт. У момент укусу людина може не відчувати болю, оскільки в слині комахи містяться знеболюючі речовини.

   Якщо ви виявили кліща на собі або на комусь із близьких, головне — не панікувати. У такому разі краще негайно звертатися за допомогою до лікаря, якщо є така можливість, якщо такої можливості немає тоді треба  знати правильний порядок дій для видалення кліща, а саме: обмотати пальці чистим бинтом (марлею) або надіти гумові рукавички; схопити кліща пінцетом, як можна ближче до хоботка (замість пінцета можна використовувати щільну нитку або спеціальне пристосування для видалення кліщів, яке продається в аптеках); обережно тягнути тільце кліща вгору до повного його виходу, намагаючись робити це дуже повільно, щоб  не порвати кліща і його хоботок не залишився в шкірі; якщо ж після видалення кліща на шкірі видно чорну цятку – це значить, що хоботок або головка членистоногого не вилучена, тому цю ділянку шкіри та навколо неї потрібно змастити 5% розчином йоду, щоб залишки тільця кліща випали самостійно; продезінфікувати місце укусу; віднести кліща в лабораторію; здати кров на антитіла; за потреби пройти імунотерапію.

   Залежно від індивідуальних особливостей організму укушеної людини та від кількості укусів через 2-3 години можуть проявитися такі ознаки:

загальна слабкість, сонливість;

озноб, ломота в суглобах та м'язах;

шкірні висипання зі свербінням;

збільшення лімфовузлів;

почастішання серцевого ритму (тахікардія);

підвищення температури тіла, зниження тиску, світлобоязнь.

   У літніх людей, маленьких дітей та алергіків будь-якого віку моментальна реакція може стати більш яскраво вираженою, в залежності від поточного стану здоров'я. У деяких випадках укуси кліщів приводять до сильного почервоніння та свербіння шкіри, набряку Квінке (особливо при наявності алергії), анафілактичного шоку, що може бути смертельно небезпечно. Також можуть розвинутися головний біль, нудота та блювота, утруднення дихання та навіть галюцинації.

   Кліщі є переносниками важких хвороб, таких як кліщовий енцефаліт та хвороба Лайма (кліщовий бореліоз).

    Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів і систем організму (шкіри, суглобів, м’язів, нервової і серцево-судинної систем) і навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

    Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків. Вірус зберігається в організмі іксодового кліща, який може потрапити на Ваше тіло із землі, кущів та високої трави. Заразитися можна не лише під час кровоссання кліща, а також, якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

   Всім особам, що постраждали від укусів кліщів, рекомендується щоденно протягом двох тижнів вимірювати температуру тіла і слідкувати за самопочуттям. У разі появи будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу,  вже на цьому етапі дуже важливо звернутися до лікарів: більшість пацієнтів, які проходять повний курс вживання антибіотиків, повністю одужують.

    В усіх випадках кліщових укусів дуже важливо вчасно отримати кваліфіковану медичну допомогу, адже своєчасна діагностика і лікування дозволяють попередити та уникнути важких ускладнень.

    Пам’ятайте:  виїжджаючи на природу,  дотримувайтесь рекомендацій спеціалістів, будьте пильні та обережні! 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь