Софіївська громада

Миколаївська область, Баштанський район

Перші овочі – ризик чи задоволення ?

Дата: 05.06.2024 10:09
Кількість переглядів: 55

Перші овочі – ризик чи задоволення ?

 

З настанням весни на полицях магазинів та на ринках з’являється все більше апетитних та дуже гарних овочів, які рука так і тягнеться купити. Ми вже скучили за цими свіжими продуктами, плюс вітаміни, яких дуже бракує нашому організму. І все було б добре, якби не одне але – нітрати, які є майже у всіх овочах. 

Нітрати – це солі або ефіри азотної кислоти, які застосовуються в якості добрива та у виробництві. Нітрати забезпечують ріст рослин, але завелика їх кількість, яка накопичується в овочах, а потім потрапляє в організм людини, шкодить здоров’ю. Основною причиною росту вмісту нітратів в продукції рослинництва є інтенсивне застосування незбалансованих за живильними речовинами мінеральних добрив. Неправильне зберігання, недотримання прийнятих норм витрат, строків внесення в ґрунт можуть зумовити накопичення в ґрунті, а потім і в продуктах рослинного походження надмірної кількості нітратів.

Ранні овочі, особливо тепличні, містять набагато більше цих речовин, ніж пізні. Тому потрібно бути обережними, щоб не перестаратися з дозою. Перша парникова зелень і овочі можуть призвести до важких отруєнь через перенасичення організму пестицидами та нітратами, що містяться у певних кількостях в овочах, фруктах, вирощених у «прискореному режимі». Для того, щоб мати від споживання ранніх овочів та фруктів максимум користі і не завдати організму шкоди, необхідно дотримуватися простих правил з вибору і приготування продукції.

        Найбільше схильні до накопичення азотистих сполук листова капуста, салат, редис, столовий буряк, зелена цибуля, кріп, шпинат. Менше – цвітна капуста, огірки, броколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста, редька.

Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок. Найбезпечніші для вживання серед ранніх овочів – бобові (горох, квасоля), картопля, солодкий перець, брюссельська капуста, помідори і ріпчаста цибуля. Разом з тим, нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів. А саме: 

- найбільша кількість нітратів накопичується поблизу кореня;

- в листі петрушки, кропу, селери їх на 50-60 % менше, ніж у стеблі;

- в листі капусти нітратів на 60-70 % менше, ніж в качані – не давайте його дітям;

- в шкірці кавуна нітратів у 4-8 разів більше, ніж у м’якоті – не заставляйте дітей виїдати кавун близько до шкірки;

- незрілі овочі і фрукти містять у 2-3 рази більше нітратів, ніж спілі;

- огірки, дині, баклажани, кабачки мають постійне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії і має найбільшу концентрацію біля шкірки і в самій шкірці.

        Щоб вибрати найменш шкідливий продукт рекомендуємо:

- купуйте овочі та фрукти в спеціалізованих місцях торгівлі, в жодному разі не на узбіччі доріг та стихійних ринках;

- купуючи овочі та фрукти, не соромтеся запитати у продавця наявність супровідних документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість;

- купуйте овочі та фрукти натурального вигляду, вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані.

       Щоб зменшити кількість шкідливих речовин в ранніх овочах та фруктах наполегливо рекомендуємо піддавати певній обробці овочі та фрукти перед споживанням, так можна позбутися 10-50% шкідливих речовин. Зокрема:

- перед споживанням добре мийте овочі та фрукти, адже більшість шкідливих речовин містяться на шкірці і в шкірці плоду;

- очищуйте шкірку овочів, бо в цей час року вона є швидше джерелом нітратів, ніж вітамінів, це особливо стосується огірків, картоплі, кабачків, редису, яблук;

- вживайте в їжу тільки листя петрушки, вирізайте качан і стебла-прожилки у капусті, листовому салаті, відрізуйте основу у овочів приблизно на один сантиметр;

- перенасичені добривами моркву і буряк легко впізнати за блідувато-білою серцевиною, а огірки – за жовтуватими зрізами;

- приготовані зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику;

- нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.

Не будьте байдужими – бережіть своє здоров’я!

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь