Софіївська громада

Миколаївська область, Баштанський район

Хто має право на отримання статусу дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів та, як його отримати

Дата: 05.06.2024 10:11
Кількість переглядів: 250

Хто має право на отримання статусу дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів та, як його отримати.         

Відповідно до пункту 3 «Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 05 квітня 2017 року 268 право на отримання статусу має дитина, а також особа, яка під час здійснення антитерористичної операції заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі стримування збройної агресії Російської Федерації не досягли 18 років (повноліття), які внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів:

1) отримали поранення, контузію, каліцтво;

2) зазнали фізичного, сексуального насильства;

3) були викрадені або незаконно вивезені за межі України;

4) залучалися до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;

5) незаконно утримувалися, у тому числі в полоні;

6) зазнали психологічного насильства.

 Заявником визначається обставина, яка мала найбільший негативний вплив на стан здоровя та розвиток дитини.

     Відповідно до Закон України «Про охорону дитинства» та «Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів», статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів надається органом опіки та піклування за місцем реєстрації дитини, як внутрішньо переміщеної особи, або місцем проживання.

    Віднесення населеного пункту до територій, на яких здійснювалася антитерористична операція, без проведення воєнних дій чи збройних конфліктів, не є достатньою законною підставою чи умовою для надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. 

     Однією з підстав для визнання дитини постраждалою від збройного конфлікту є загибель внаслідок бойових дій обох чи одного з батьків.     Звернутися для оформлення статусу дитина війни  можуть самі діти після досягнення 14 років, батьки, їхні законні представники, родичі. Перед тим, як оформити даний статус, потрібно зібрати всі необхідні документи і зробити їхні завірені копії.

До переліку таких документів входять:

  • свідоцтво про народження;

  •  паспорт заявника, якщо заяву подає родич дитини;

  • документ, який підтверджує спорідненість з постраждалою дитиною;

  •  довідка про взяття дитини на облік як ВПО;

  •  паспорт-книжечка чи ID-карта (за наявності в дитини);

  •  закордонний паспорт (якщо є).

  •  витяг з реєстру територіальної громади;

Крім того, потрібно написати заяву про надання статусу та дати згоду щодо обробки особистих даних. У заяві потрібно вказати обставину, яка справила найбільший негативний вплив на дитину, і подати документи, що підтверджують це. До них належать:

-Виписки з медкарти про поранення дитини або консультаційний висновок лікаря-фахівця.

-Підтвердження психологічного насильства у вигляді висновку оцінки потреб особи в соцпослугах.

- У тому разі, якщо хтось із батьків загинув через війну, потрібна копія посвідчення з написом “Посвідчення члена сім’ї загиблого”, якщо дитина отримала статус відповідно до Порядку надання статусу особи, на яку поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”

 -В інших випадках діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів можуть набути свого статусу за умови надання матеріалів кримінальних справ і відповідної заяви про те, що проти дитини скоїли злочин. Не завадять і висновки за результатами експертизи під час розслідування.

    Знаючи, що таке статус дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, як оформити його, потрібно враховувати, що термін розгляду поданої заяви становить місяць з дня її реєстрації. Протягом 30 днів ухвалюють рішення про надання статусу або про відмову.

 

Окрім безоплатного харчування в закладах освіти, чинним законодавством не передбачено ніяких виплат та пільг для дітей, які стали жертвами російської агресії.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь