Софіївська громада

Миколаївська область, Баштанський район

БОТУЛІЗМ ТА ЯК ЗАПОБІГТИ ЗАХВОРЮВАННЮ

Дата: 07.06.2024 11:21
Кількість переглядів: 56

БОТУЛІЗМ ТА ЯК ЗАПОБІГТИ ЗАХВОРЮВАННЮ

В Україні останнім часом почастішали випадки захворювання на ботулізм.  Переважно люди потрапляли на лікарняне ліжко після вживання риби домашнього приготування та консервівЗ початку року в Україні зареєстровано 28 постраждалих від ботулізму, з них 3 людини померли.  Причиною захворювання послужили консервована продукція (м’ясо, гриби), риба солена домашнього приготування  та ймовірно консерви рибні (тунець) промислового виробництва.

Невтішні факти вказують на те, що люди продовжують нехтувати правилами безпечного харчування та наражають себе на смертельну небезпеку.

Нагадаємо,  ботулізмтяжке харчове отруєння, зумовлене   споживанням продуктів, що містять ботулотоксиниТоксин який виробляє мікроб ботулінус – смертельна отрута, у 375 разів сильніша за отруту гримучої змії.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервуванням’яса, риби, рідшеовочів: всі ті продукти, які піддалися забрудненню грунтом або забрудненню  вмістом кишечника тварин, риб і птахів,  і містять в собі спори збудника ботулізму. Потенційно небезпечними є усі консервовані та щільно закупорені продукти, які були погано вимиті, недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Токсин може розвинутись в черевці засоленої риби  (особливо, якщо не випотрошена  внутрішня частина риби); в овочах, рибі та м’ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Консервовані гриби теж можуть викликати ботулізм, особливо, коли вони були попередньо погано промиті.

Найчастіше причиною ботулізму стають консервовані в’ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, бо мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору ( ви не можете читати текст, але добре бачите предмети);

  • сильно виражена сухість у роті;

  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);

  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;

  • запаморочення;

  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потімстадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);

  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми  найчастіше з’являються поступово, тому людина може несерйозно поставитися до перших проявів хворобиЯкщо з’явилась найменша підозра на ботулізм потрібно негайно звернутися до лікаряНенадання захворівшому своєчасної кваліфікованої допомоги, може привести до смерті.

Щоб не захворіти ботулізмом  їжу треба готувати тільки із  доброякісних продуктів. Не консервувати в домашніх умовах (без наявності автоклава) м’ясо та рибу. Гриби, овочі, фрукти перед консервуванням  необхідно старанно промити і витримати  рецепти консервування. Не варто консервувати гриби у герметично закритих банках, їх краще солити і зберігати при температурі не вище 0-30С. Якщо при зберіганні домашніх консервів кришка здулася (“бомбаж”) або вміст банки має змінений запах, колірце свідчить про недоброякісність продукту. Категорично заборонено не то що їсти, а навіть куштувати такі консерви, щоб оцінити їх смак. Це дуже небезпечно.

 Бережіть своє здоров’я, попереджайте своїх рідних та знайомих  про небезпеку вживання недоброякісних продуктів .

 

 

                        Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь